Pariterapia

Pariterapia

Pariterapia on laaja-alaista yksilön, parin ja seksuaalisten tekijöiden huomioimista. Pariterapiassa tapaaminen kestää 90 min. Pariterapiaan minun asiakkaana ei saa Kelan kuntoutustukea.

Tasapainoisessa parisuhteessa molempien puolisoiden tulisi sekä antaa että saada osakseen hyvää suurin piirtein yhtä paljon. Ongelmat syntyvät, kun ei ole riittävää suhdetta. Kun suhteeseen tulee etäisyyttä tai yhteys puolisoon katkeaa, mielemme menee hälytystilaan ja putoamme primitiiviseen kauhuun. Tuossa tilassa toiset meistä lamautuvat ja vetäytyvät neuvottomina ja toiset meistä yrittävät vimmatusti löytää ratkaisun pahaan oloon. Keskeistä onnellisessa parisuhteessa on kyky käsitellä pettymyksiä, vastoinkäymisiä ja negatiivisia tunteita ja löytää takaisin yhteyteen. Kuulluksi tuleminen, tavoitettavuus ja aktiivinen kunnioittava keskustelu ovat ”sijoituksia sisäiseen rakkauspankkiin”. Lisäksi oman ja vähitellen myös toisen haavoittuneisuuden tunnistaminen, näyttäminen, avoimuus ja läpinäkyvyys ovat olennaisia rakkaussuhteen vaalimisessa ja hoitamisessa.
Parisuhteeseen kuuluu tyydyttävä seksuaalisuus, jonka osasia ovat halu, intohimo ja rakkaus. Riittävän hyvä seksi parisuhteessa on kuin liima, se lujittaa, yhdistää, antaa mielihyvää, rauhoittaa ja tyynnyttää. Seksuaalisuuden alueella syntyy helposti niin hyviä kuin huonojakin itseään vahvistavia tapoja ja kehiä.

”Tuli yö ja suuret tähdet, ja Hemuli rakasti yhä puutarhaansa.
Se oli suuri ja salaperäinen, siellä saattoi eksyä
– mutta mitä siitä, siellähän oli koko ajan kotona.”
(Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia)