Pariterapia

Kaikilla on mahdollisuus opetella uusia tapoja toimia ja parantaa parisuhdettaan. Tasapainoisessa parisuhteessa molempien puolisoiden tulisi sekä antaa että saada huolenpitoa. Ongelmat syntyvät, kun ei ole riittävää suhdetta. Keskeistä onnellisessa parisuhteissa on kyky käsitellä pettymyksiä, vastoinkäymisiä ja negatiivisia tunteita. Kuulluksi tulemisen kokemus luo rakkautta ja ystävyyttä. Oman haavoittuneisuuden näyttäminen, avoimuus ja läpinäkyvyys ovat olennaisia ja vaativat turvallisuutta voidakseen toteutua. Parisuhteeseen kuuluu tyydyttävä seksuaalisuus, jonka osasia ovat halu, intohimo ja rakkaus.

polkuRiittävän hyvä seksi parisuhteessa on kuin liima. Se lujittaa, yhdistää, antaa mielihyvää, rauhoittaa ja tyynnyttää. Hyvä seksi ei yleensä voi toteutua, jos on liian paljon psyykkisiä tai fyysisiä vaikeuksia. Seksuaalisuuden alueella syntyy helposti niin hyviä kuin huonojakin itseään vahvistavia tapoja ja kehiä. Pariterapia on laaja-alaista yksilön, parin ja seksuaalisten tekijöiden huomioimista. Se on puheeksiottamista, avaamista, kuuntelemista, tiedon antamista, normalisointia ja korjaavien toimintatapojen ehdottamista ja opettelua.

Pariterapia minun antamana liittyy pääasiassa seksuaalineuvontaan ja -terapiaan. Tapaamiset ovat 90 minuutin aikoja. Pariterapiaan ei saa Kelan kuntoutustukea minun asiakkaana.

Tuli yö ja suuret tähdet, ja hemuli rakasti yhä puutarhaansa.
Se oli suuri ja salaperäinen, siellä saattoi eksyä
– mutta mitä siitä, siellähän oli koko ajan kotona.
– Tove Jansson (Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia)