Seksuaaliterapia
Seksuaaliterapia
Seksuaalineuvonta ja -terapia
Seksuaalisuus on meissä kehdosta vanhuuteen. Identiteetti ja seksuaalisuus ovat voimakkaasti kehollisia kokemuksia. Oma keho ja sen toiminnot ja samoin käsitys itsestä muuttuvat iän, elämänkokemusten ja sairauksien myötä. Näin kehollisuuden kanssa ollaan koko ajan liikkeessä ja muutoksessa.
Seksuaalisuus on lahja ja voimavara. Se on ihmisen herkintä ja intiimeintä aluetta. Itsensä hyväksyminen, rakastaminen ja arvostaminen eivät useinkaan ole helppoa elää todeksi. Nämä voivat tulla hyvin vaikeaksi, jos on joutunut kohtaamaan elämässään henkistä tai fyysistä kaltoinkohtelua, laiminlyöntiä, hylkäämistä, mitätöintiä, häpäisyä, arvostelua, fyysisten rajojen loukkaamista eri tavoin, pakottamista, alistamista, suoranaista väkivaltaa tai seksuaalista hyväksikäyttöä.
”Tiedättehän, että jos jotakuta säikäyttää kovin usein, hän muuttuu helposti näkymättömäksi.”
– Tuutikki
(Tove Jansson: Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia)
Parisuhteessa seksuaaliset ongelmat näyttäytyvät moninaisina. Seksuaalineuvonnassa annetaan apua ja vinkkejä käytännön toiminnallisiin pulmiin kuten miehen ja naisen haluttomuuteen, vaginismiin, erektioon, ejakulaatioon ja orgasmiin liittyviin häiriöihin, limakalvojen ongelmiin jne.
Seksuaaliterapiassa ollaan erityiskysymysten äärellä ja käsitellään syvemmällä identiteetin alueella olevia asioita. Seksuaalineuvontaan ja -terapiaan ei voi saada Kelan tukea, ellei se tapahdu osana kuntoutuspsykoterapiaa.